lauantai 24. heinäkuuta 2010

Kestovaipattimia


Meillä ihan tosissaan on näitä kestovaippoja jopa pienen päiväkodin tarpeisiin, mutta löysin uusien vaippojen ompeluun kaksi (2!) erittäin hyvää syytä. Ensinnäkin isompi tytöistä käyttää yhä vaippaa öisin ja hän on tosi herkkäihoinen. Mitkään hienot kuivaliinakankaat tai bambut eivät hänelle sovi. Vanhat flanellivaipat alkoivat jäädä pieniksi (ja osa vain muuttui kaapissa äidin silmin kuoseiltaan rumiksi uusien vaippojen rinnalla...), joten ajattelin kokeilla paria uutta yövaippaa Tencel-joustofroteisella sisäpinnalla. Älkää kysykö, mitä se on! Sen vain tiedän, että se on jotakin ilmeisen hienoa ja uutta kestovaippamarkkinoilla, joten sitä oli saatava ;) Kuoseiksi nuo yövaipat saivat vaateompeluksista yli jääneet siilijoustofroteet.

Ja se toinen hyvä syy lisävaipoille: Eurokankaaseen oli tullut uusia suloisia PUL-kankaita. Ja kun yhdestä leveydestä tulee kolme vaippaa, niin kolme niitä sitten oli ommeltava... Eikö se nyt vaan ole niin, että uudet kankaat ovat aina hyvä syy ommella mitä tahansa?

perjantai 23. heinäkuuta 2010

Huhuileva kirjakassi


Saimme muutama päivä sitten yökyläkutsun rakkaalta ystävältäni ja aloin oitis miettiä jotakin kivaa tuliaista. Ja kun tiesin perheen käyvän ahkerasti kirjastossa, päädyin suunnittelemaan kirjastokassia. Kankaat ovat aarrekaapistani, eli kierrätyskankaita kaikki. Olen suuri Marimekon pikkoloraitafani ja meille onkin kertynyt noita Jokapoika-paitoja hirmuinen määrä. Mies käyttää niistä suurta osaa, mutta osa on ollut väärää kokoa tai mennyt ajan mittaan rikkipuhki. Nämä olen säilönyt talteen tilkkutöitä varten. Kassin sisäpuoli ja kahvat ovat entisen kotimme pöytäliinaa, samoin aplikaation tausta. Tekstin ja taustapuolen sydämen kirjoin puuvillalangalla Tilli Mössönpoika ja muita ihania -blogin inspiroimana. Vaatii kyllä ehdottomasti lisäharjoittelua tuo kirjonta, mutta kivaa oli. Toivottavasti kassi on perheelle mieluinen. Vähän kyllä hirvittää, sillä ystäväni on todella taitava käsityöihminen - ja ammatiltaan vieläpä kässänope!


Pöllöaplikaatio valmistui velour- ja samettitilkuista. Hu huu!


Kassin taustapuolella on kahdessa tilkussa mukana paitojen taskut, joten niissä voi säilyttää vaikkapa kirjastokorttia :) Tällainen sattumanvaraisen oloinen tilkkutyö vaati omaksi yllätyksekseni varsin paljon suunnittelua ja tilkkujen kieputtelua.

sunnuntai 18. heinäkuuta 2010

Nirunaru-mekko pikkuiselle (ja keko vanhoja mekkoja)


Nämä kankaat ovat jo pidemmän aikaa odotelleet aarrekaapissa päätymistä pienen tytön mekoksi. Ruskea eläinkangas oli pikkuruinen tyynyliina, josta sain tarkkaan mittailemalla leikattua kappaleet 74 senttiseen mekkoon. Kukkakangas oli entisessä elämässään ilmeisesti pieni verho. Tämä kaava on ollut mun suuri suosikkini. Nappasin sen Ottobre 1/2008 -lehdestä ja olen tainnut tehdä mallista lähes kaikki koot. Se vain sopii niin kivasti monenlaisiin satumekkoihin.


Mekossa roikkuva sydän on vauvalle mukava lelu. Ompelin sen kiinnitysnauhaan palan suloista bambinauhaa, jonka tilasin joskus Iinulta. Samaa nauhaa on pätkä myös mekon sivusaumassa.


Päätin tässä samassa napata kuvat myös osasta aikaisempia ompeluksiani tällä samaisella kaavalla. Nämä mekot ovat jo monesti pestyjä, mutta edelleen varsin kelvollisia mekkoja. Tämä vihreä norsumekko on edelleen mielestäni se kaikkein ihanin. Isompi neiti käytti sitä ahkerasti alle vuoden ikäisestä kaksivuotiaaksi, eikä mekko ehtinyt kauaa kaapissa lojua ennenkuin se päätyi kuopuksen käyttöön. Hyvä malli! Mekko kokoa 74.


Tämä mekko ja setti taisi olla ensimmäinen, jonka tuolla kaavalla ompelin esikoiselle. Ja samalla se on eniten lehden mallia vastaava. Nuo housut tosin ompelin vasta nyt kuopusta varten, kun löysin niin sopivaa vakosamettia Nokian Kauppahuoneesta (ihana kangaskauppa Vammalassa, kannattaa käydä ;). Alunperin setissä oli sinivihreät pöksyt. Setti kokoa 68.


Samaa uusissa väreissä vaan... Mekot kokoa 80 ja 92.



Ja vielä tällainen hempeäkin mekko löytyi kaapista. Koko 86.

torstai 15. heinäkuuta 2010

Froteeta, froteeta...


Iiiik, ihanaisia joustofroteita! Pakko saada kaikkia kivoja ainaskin pieni pätkä! Kestovaippakaupasta ja Lasten Metsolasta saapui kotiovelle pino niin suloisia kankaita, että ne täytyi oitis ommella johonkin moniulotteisempaan muotoon. Sienet ja siilit -joustis muuntui isommalle neidille mekoksi ja pienemmälle bodyksi. Mekon kaava on oma ja siinä kanttaukset on tehty ruskeasta Tencel-joustofroteesta. Ompelin mekkoon pienet taskut ja toiseen taskuun sienen roikuskelemaan. Bodyn tein pikkuneidille ihan kunnon kasvunvaralla, heh. Kaava oli Ottobre 1/2006-lehdestä ja kokona 80. Mutta kyllä tuo vähintäänkin 86-kokoiselta vaikuttaa. Bodyn kanttaukset tavallista joustofroteeta.


Kyllä äidinkin täytyy jotain omaa saada. Metsolan ihanasta sinapinvärisestä froteesta surauttelin ihan peruspaidan. Se on siis slim fit -tyylinen nuolupaita. Kaavan nappasin Ottobre Woman 2/2006-lehdestä, mutta pidentelin sitä selvästi ja pienensin kaula-aukkoa. Kanttaus joustofroteeta.


Metsolasta hankin myös tämän ihanan Sampsukan Helikopterileijona-joustiksen. Syötävän söpöä kangasta! Harmi kyllä laadultaan selvästi Metsolan froteita heikompaa ja pohjan valkoinen lanka paistaa läpi ikävästi. Haalarin kaava on oma hyväksi havaittu ja kokona 74 kunnon kasvunvaralla. Tämä on vielä tosi iso pikkuneidille, mutta lapsethan tunnetusti kasvavat kyllä :)


Nämä kaksi haalaria olen ommellut tuolla samalla kaavalla jo kauan aikaa sitten isommalle neitokaiselle. Ruskeat velourhaalarit ovat kokoa 74 ja keltaiset joustofroteehaalarit kokoa 80. Molemmissa vuorina kierrätyspuuvillaa aarrekaapin kätköistä. Kovassa käytössä ovat olleet molemmat, mutta melko siistinä ovat pysyneet, eiköstä vaan? Nyt ne lepäilevät laatikossa odottamassa pienemmän tytön kasvamista.


Ja tässä housut pikkuneidin koekäytössä. Ehkä syksymmällä pääsevät ihan tositoimiin.

keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

Pupupaita ja pikkuneidin taskuvaipat


Tässä yksi Ottobren kaavalla isommalle neidille tekemäni Pupupaita. Se valmistui jo loppukeväästä, mutta lähinnä syksyä varten sen väkertelin. Kankaan valkoiset pallot yhdistettynä aplikaatioon saivat aikaan hauskan räntäsade-efektin ;)



Pienemmälle neidille surauttelin tuossa taannoin pari taskuvaippaa. Tuo vaippojen ompelu on kyllä mennyt meikäläisellä vähän överiksi, kun meidän vaippavarastolla vaipattaisi varmaankin kokonaisen päiväkodin. Mutta tykkään niin kovasti ommella söpöjä vaippoja, kun se on niin vikkelää. Kuvan taskuvaipat on ommeltu Kestovaippayhdistyksen kaavalla. Ruskea on kokoa S ja siitä on kasvettu jo aikaa sitten ulos. Valkoinen on kokoa L, ja yhä kovassa käytössä.

Alussa oli kangaspino, ompelukone ja minä!

Jostakin se pitää aloittaa. Nimittäin omien käsintekeleiden tallentaminen ennenkuin ajan hammas puree ne vallan puhki. Ja juuri tänään tuntui siltä, että nyt sen oman blogin voisi laittaa pystyyn! Aloitan lisäämällä tänne muutaman jo aiemmin valmistuneen ompeluksen.



Rrrrakastan maatuskoita! Siispä tein isommalle tyttöselleni Maatuskapaidan, jonka idean nappasin Iinulta tilaamastani nauhasta. Samaista nauhaa ompelin pätkän myös paidan sivusaumaan. Kaava Ottobresta.