keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Applikointi


Facebookissa kiertää tällä hetkellä monenlaisia arkikuvahaasteita. Myös Teelikamentten sai haasteen kuvata yrityksen arkea. Tänään on haasteen kolmas päivä ja työn alla olivat applikoidut pipot. Kun kerrankin pidin kameraa mukana työvaiheiden aikana, sain tallennettua jonkinmoisen tutoriaalin applikoinnista. Jaan sen nyt täällä bloginkin puolella. Eli applikointi - näin minä sen teen :)



1. Ensin päätetään applikoitava kuva. Jos se on yhtään monimutkaisempi, siitä kannattaa piirtää paperille malli. Valmiissa työssä kuva on peilikuvana, joten ota se piirtäessäsi huomioon. Itse piirrän joskus mallikuvan valmiiksi "väärin päin", mutta useimmiten hahmottelen sen juuri niin kuin haluan sen lopullisestikin olevan. Silloin käytän kuvan kääntämiseen köyhän miehen valopöytää, ikkunaa. Kuva jäljennetään kaksipuoleiselle liimaharsolle kuulakärkikynällä. Jokainen yksityiskohta jäljennetään erikseen. Kokemukseni mukaan helpoimmin applikointi sujuu, kun käyttää paperitaustaista liimaharsoa.


2. Liimaharsot silitetään paperipuolelta applikoitavien kankaiden nurjalle puolelle.


3. Palat leikataan irti piirrosviivojen mukaan ja taustapaperi nypätään irti. Toisinaan varsin viheliäistä hommaa, jos paperi on liimautunut oikein täpäkästi kiinni harsoon...


4. Palat asetellaan vaatteelle ja silitetään kiinni. Jos yksityiskohtia on paljon, ne kannattaa silittää paikoilleen yksitellen. Kun kuva on hyvin kiinni, sen reunat voi siistiä teippiharjalla.


5. Työn taustapuolelle kannattaa laittaa irti revittävää tukikangasta, jotta kankaat eivät ala aaltoilla ommellessa. Tukikangasta on saatavilla joko kiinni silitettävänä tai liimattomana versiona. Itse tykkään käyttää kiinni silitettävää, joskin joskus se tarttuu aika tiukasti kankaaseen.



6. Kuva ommellaan kiinni reunoista tiheällä siksakilla. Mitä tiheämpi, sen siistimpi lopputulos. Pienissä paloissa ommelleveys voi olla kapeampi ja isoissa sitten leveämpi. Itselläni perusleveys on 3 mm ja tikin pituus max 0,4 mm. Schmetzin Strech 80 -neula toimii omassa koneessani parhaiten. Pitkään applikoin ihan tavallisella paininjalalla, mutta Berninan Aurorassa tuli mukana avopaininjalka, joka on ihan näppärä. Saatavilla on myös läpinäkyviä paininjalkoja. Ompeleen lopussa päättely on tärkeää ja sen voi tehdä esim. vetämällä langanpäät nurjalle ja solmimalla.


7. Tukikangas poistetaan valmiin kuvan taustalta. Oman kankaani nimi on "irti revittävä", mutta ei se kyllä hyvin repeä molempiin suuntiin. Lisäksi kovin tiukka repiminen saa herkästi applikaation reunat kupruilemaan, joten mieluiten käytän tukikankaan poistoon saksia. Tässä vaiheessa kannattaa olla tarkkana, ettei leikkaa kankaaseen reikää!


8. Valmis applikaatio näyttää taustapuolella tältä.


4 kommenttia:

  1. Hyvät ohjeet, kiitos!

    VastaaPoista
  2. Tukikangasta irti leikatessa kannattaa olla äärimmäisen tarkka myös siinä ettei leikkaa ompeleita poikki, jos oikein reunasta leikkaa! nimimerkillä useamman kirosanan kyseisestä syystä suustaan päästänyt...

    VastaaPoista